Watermaker serie ES

De AquaBase ES serie zijn watermakers die werken op basis omgekeerde osmose. Het water word hierbij gereinigd door een membraan.

Uniek aan de ES serie is dat deze is uitgerust met een mechanische drukverhoger. Hierdoor kan volstaan worden met een enkele lagedrukpomp i.p.v. een combinatie van een lage- een hogedrukpomp zoals bij conventionele watermakers. Hierdoor is de ES serie veel stiller, energiezuiniger, eenvoudiger te bedienen en in ieder positie in te bouwen.

De ES serie is opgebouwd uit de beste materialen. Het frame is gemaakt uit RVS 316 en is zo geconstrueerd dat de machine altijd solide bevestigd kan worden. Alle gebruikte appendages zijn ook RVS 316 of Duplex. Het hart van de machine, de drukverhoger, maakt gebruik van keramische afdichtingen die garant staan voor een lange levensduur. Als membraan maakt de ES gebruik van een Filmtec SW30, één van de meest betrouwbare membranen op de markt. De lagedrukpomp is een geluidsarme Procon schottenpomp. Eventuele elektronica is afkomstig van Europese top fabrikanten als Schneider, Telemecanique, SLCE en Siemens. Verkrijgbaar in zowel 12V als 24V.

De SE serie watermaker is leverbaar in twee uitvoeringsniveaus, De ES-B en de ES-W.

ES-B

De ES-B wordt standaard geleverd met:

 • RVS 316 frame
 • Mechanische drukverhoger
 • Filmtec membraan
 • Procon schottenpomp
 • Wierfilter
 • Installatieset

ES-W

De ES-W is gelijk aan de ES-B aangevuld met de volgende functies / onderdelen:

 • Lagedrukbeveiliging (schakelt de machine uit indien de pomp te weinig water krijgt)
 • TDS sensor (meet het zoutgehalte van het water, voorkomt zout water in uw tank in geval van een defect)

Optioneel is de ES-W uit te voeren met de volgende opties:

 • Afstandsbediening (extra bedieningspaneel)
 • Automatische spoelfunctie (met een druk op de knop zal de machine zichzelf schoonspoelen na gebruik)

Modellen

ES-b / ES-W
35 l/uur
12/24V
12A / 24A
41 kg
670*380*200mm (b*d*h)
ES-b / ES-W
65 l/uur
12/24V
12.5A / 25A
49 kg
670*380*200mm (b*d*h)
ES-W
105 l/uur
12/24V
17A / 35A
63 kg
670*500*200mm (b*d*h)

Werking en Installatie

Zoutwater aanvoer

Een afsluiter onder de waterlijn levert zeewater aan het systeem via een wierfilter dat grotere deeltjes verwijdert. Een Procom-pomp pompt het zeewater op met een druk van ongeveer 6 BAR en voert het naar een voorfilter van 5 micron en vervolgens naar de watermaker.

Electrische aansluiting

De watermaker heeft 12 volt of 24 volt DC aansluiting nodig. De ES-B wordt in de meeste gevallen rechtstreeks door het schakelbord van het schip aangstuurd. De ES-W maakt gebruik van een eigen schakelkast voor de aansturing.

Zoet water productie

Zoet water wordt geproduceerd door water onder hoge druk langs een RO-membraan te leiden. Een speciale mechanische drukverhoger, verhoogt de inkomende druk van de Procom-pomp (6 bar) tot ongeveer 60 bar. Deze druk is benodigd om het omgekeerde osmose proces optimaal te laten werken bij gebruik op zeewater. De werkelijke gegenereerde en benodigde druk hangt af van de watertemperatuur en het zoutgehalte.

Buiten de fluisterstille werking en laag energieverbruik heeft het gebruik van deze drukverhoger nog twee grote voordelen:

 1. De watermaker kan iedere positie worden ingebouwd wat hem uitermate geschikt voor gebruik op jachten met beperkte inbouwruimte maakt.
 2. U hoeft niets af te stellen aan de watermaker, de machine regelt zelf de druk.

Ongeveer 10% van het inkomende zeewater wordt omgezet in zoet en schoon water. Dit water wordt opgeslagen in uw bestaande drinkwatertank. De resterende 90% spoelt weer overboord.

De ES-W beschikt over een TDS-sensor. Deze meet het resterende zoutgehalte in het geproduceerde water. Mocht deze waarde te hoog liggen dan zal het geproduceerd water afgewezen en overboord gespoeld worden. Zo bent u er van verzekerd dat in het geval van een calamiteit uw bestaande drinkwatervoorraad niet besmet raakt met zoutwater.

ES installatiediagram

Onderhoud

Als u de watermaker dagelijks gebruikt, heeft de machine geen dagelijks onderhoud nodig. Het is echter wel aan te bevelen om de machine dagelijks (indien gebruikt) door te spoelen met zoet en schoon water. Dit zal de levensduur van de membranen aanzienlijk verlengen.

De ES-W versie is verkrijgbaar met een optionele automatische spoelfunctie waarmee u de machine eenvoudig met een druk op de knop kunt spoelen.

Mocht u de machine voor langer dan 2 weken niet gebruikten dan dient u de machine door te spoelen met een conserveringsmiddel. Dit dient er voor om de groei van organische vervuiling in de machine tegen te gaan.

Eens per jaar kunt u de machine chemische reinigen. Hiermee verwijderd u de aanslag (kalk, ijzer, biologisch, enz.) die zich gedurende jaar hebben opgebouwd in de machine.

Wilt u graag een aanbieding of meer informatie ontvangen?

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden van een ES watermaker.
Gebruik onderstaand contact formulier of bel ons: 085 3011 286.

Gerelateerde artikelen